Hetkirukous (ilman lupauksenantoa)

Hetkirukous

Johdanto

E: Kuinka autuaita ovatkaan ne, jotka tuntevat tarvitsevansa Jumalaa.
K: Heidän on taivasten valtakunta.

E: Jumala, ole armollinen, pelasta meidät.
K: Herra, riennä avuksemme.

E: Johda kansasi vapauteen, Jumala.
K: Karkota kaikki pimeys sydämistämme ja mielistämme.

Päivän hetkeen sopiva alkurukous

E: Yö on väistynyt ja päivä avautuu eteemme. Rukoilkaamme yksimielisesti ja yhdestä suusta. Niin kuin me iloitsemme tästä uuden päivän lahjasta, niin sytyttäköön sinun läsnäolosi valo, Jumala, sydämemme palamaan rakkaudesta sinuun, nyt ja ikuisesti. Aamen.

tai

E: Niin kuin iltarukouksemme nousee sinun luoksesi, Jumala, laskeutukoon sinun laupeutesi meidän päällemme puhdistamaan sydämemme ja vapauttamaan meidät laulamaan ylistystä sinulle, nyt ja ikuisesti. Aamen.

tai

E: Herrani ja Jumalani, olen antanut sinulle koko sydämeni ja ruumiini. Täydestä sydämestäni haluan vain tietää kuinka voisin tehdä vielä enemmän sinun tähtesi. Aamen.

Rippi

E: Jeesus sanoo: ”Jumalan valtakunta on tullut lähelle.” Kristuksen puoleen kääntyen kääntykäämme pois synnistä. Tunnustakaamme syntimme katumuksessa ja uskossa.

K: Kaikkein armollisin Jumala, Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, me tunnustamme, että olemme tehneet syntiä sanoin ja teoin. Emme ole rakastaneet sinua kaikesta sydämestämme. Emme ole rakastaneet lähimmäisiämme niin kuin itseämme. Armossasi anna meille anteeksi se millaisia olemme olleet, auta meitä muuttumaan paremmiksi siinä millaisia me nyt olemme ja ohjaa meitä kohti sitä millaisia meidän tulee olla, niin että voisimme toimia oikein, rakastaa laupeutta ja kulkea nöyrästi sinun kanssasi, hyvä Jumalamme.

E: Antakoon rakkauden ja voiman Jumala meille anteeksi ja vapauttakoon meidät synnistä, parantakoon ja vahvistakoon meitä Pyhällä Hengellään ja nostakoon meidät uuteen elämään Kristuksessa, meidän Herrassamme.

Aurinkolaulu eli Luotujen ylistys tai virsi 455

Antifoni

K: Minä taas en ikinä tahdo kerskailla mistään muusta kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä. Siinä on maailma minulle ristiinnaulittu ja minä maailmalle.

1: Korkein, kaikkivaltias, laupias Herra sinun on ylistys ja kirkkaus ja kunnia ja kaikki siunaus. Sinulle yksin, Korkein, se kuuluu, kukaan ei kelpaa nimeäsi lausumaan.

2: Ole ylistetty, Herrani, kaikkien luotujesi kanssa, varsinkin herramme veli auringon; hän on päivä, jolla meidät valaiset. Ja hän on kaunis ja säihkyvä suuressa loistossaan. Sinun kuvaasi hän kantaa, oi Korkein.

1: Ylistäkööt Sinua, Herrani, sisar kuu ja tähdet, taivaalle luomasi kirkkaat ja kalliit ja kauniit.

2: Ylistäkööt sinua, Herrani, veli tuuli ja ilma ja pilvi ja sees ja säät kaikki, joilla luotujasi pidät yllä.

1: Ylistäkööt sinua Herrani, sisar vesi, hyvin hyödyllinen ja nöyrä ja kallis ja kaino.

2: Ylistäköön sinua, Herrani, veli tuli, jolla yötä valaiset; hän on ihana ja iloinen ja väkevä ja voimallinen.

1: Ylistäköön sinua, Herrani, sisar äitimme maa, joka meitä ravitsee ja hallitsee ja kantaa kaiket hedelmät ja kirjavat kukat ja yrtit.

2: Ylistäkööt sinua, Herrani, ne jotka antavat anteeksi rakkaudesta sinuun ja kestävät kipua ja koettelemusta. Autuaat ne, jotka kestävät rauhassa, sillä sinulta, Korkein he saavat kruununsa

1: Ylistäköön sinua, Herrani, sisaremme ruumiillinen kuolema, jota yksikään elävä ei voi välttää. Voi niitä, jotka kuolevat kuolemansynnissä.

2: Autuaat ne, jotka kuolema kohtaa pyhään tahtoosi taipuneina, sillä toinen kuolema ei heitä vahingoita.

1: Ylistäkää ja siunatkaa Herraani ja kiittäkää ja palvelkaa häntä suuressa nöyryydessä.

Antifoni

K: Minä taas en ikinä tahdo kerskailla mistään muusta kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä. Siinä on maailma minulle ristiinnaulittu ja minä maailmalle.

Sääntökunnan yhteisörukous

K: Me palvomme Sinua, kaikkein pyhin Herramme Jeesus Kristus, nyt tässä ja kirkoissasi kaikkialla maailmassa. Me ylistämme Sinua, sillä pyhällä ristilläsi olet lunastanut maailman.

Päivän periaate

Kolmannen sääntökunnan esirukoukset

K: Jumala, kiitämme sinua Fransiskaanisesta kolmannesta sääntökunnasta. Suo Herra, että me, sinun palvelijasi, yhteen punottuina yhteisönä ja rukousyhteydessä kirkastaisimme sinun pyhää nimeäsi pyhän Fransiskuksen esimerkin mukaisesti ja voittaisimme muita sinun rakkaudellesi,
Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta. Aamen.

Hiljaisuus

Vuororukous

E: Herra on minun valoni ja pelastukseni. Herra on minun elämäni voima.
K: Herra on minun valoni ja pelastukseni. Herra on minun elämäni voima.

E: Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.
K: Herra on minun elämäni voima.

E: Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
K: Herra on minun valoni ja pelastukseni. Herra on minun elämäni voima.

Ylistys

E: Sinä olet pyhä, Herra Jumala, ainoa, joka teet ihmeitä.
K: Sinä olet väkevä, Sinä olet suuri. Sinä olet korkein. Sinä olet kaikkivaltias.

E: Sinä olet kaikkivaltias Kuningas, sinä pyhä Isä, taivaan ja maan Kuningas. Sinä olet kolminainen ja yksi, Herra, jumalien Jumala.
K: Sinä olet hyvyys, kaikki hyvyys, korkein hyvyys. Herra Jumala, elävä ja tosi.

E: Sinä olet rakkaus, laupeus. Sinä olet nöyryys. Sinä olet kärsivällisyys.
K: Sinä olet lepo. Sinä olet rauha. Sinä olet ilo ja riemu.

E: Sinä olet vanhurskaus. Sinä olet kohtuus. Sinä olet kaikki rikkautemme ja meille kyllin.
K: Sinä olet kauneus. Sinä olet lempeys. Sinä olet suojelija. Sinä olet vartijamme ja puolustajamme.

E: Sinä olet väkevyys. Sinä olet virvoitus. Sinä olet toivomme. Sinä olet uskomme. Sinä olet rakkautemme. Sinä olet koko ihanuutemme.
K: Sinä olet iankaikkinen elämämme, suuri ja ihmeteltävä Herra, kaikkivaltias Jumala, laupias Vapahtaja. Aamen.

Hiljaisuus

Ristin rukoukset

E: Muistaen kuinka antaumuksella ja palvoen Fransiskus rukouksessa katseli Kristuksen kärsimystä, kääntäkäämme nyt kasvomme kohti Kristuksen kärsivää hahmoa ristillä ja rukoilkaamme ristiinnaulittua Herraamme (kädet ristin muotoon ojennettuna):

E: Herra Jumala, sinä olet merkinnyt palvelijasi Fransiskuksen
K: sovituksen merkillä.

K: Kaikkivaltias Jumala, silloin kuin maailma oli muuttumassa kylmäksi, sytyttääksesi sydämiimme rakkautesi tulen sinä nostit esiin siunatun palvelijasi Fransiskuksen, joka kantoi ruumiissaan Poikasi kärsimyksen merkkejä. Armollisesti anna meidän, sinun kansasi, kaikesta sydämestämme katua syntejämme ja anna meille se armo, että mekin voisimme kantaa ristiämme rakkaudesta Häneen, joka elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa, yksi Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

tai

K: Kaikkivaltias Jumala, silloin kun maailma oli muuttumassa kylmäksi, sinä nostit esiin siunatun palvelijasi Fransiskuksen, joka kantoi ruumiissaan Poikasi kärsimyksen merkkejä. Sytytä sydämemme rakkautesi tulella ja anna armollisesti meidän, sinun kansasi, sydämestämme katua syntejämme. Anna meille se armo, että mekin voisimme kantaa ristiämme rakkaudesta Häneen, joka elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa, yksi Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen.

tai

K: Pyhä kirkkauden Jumala, valaise sydäntemme pimeys ja anna meille oikea usko, vahva toivo ja täydellinen rakkaus. Auta meitä aavistamaan sinun pyhyytesi ja tuntemaan sinut niin, että voisimme tehdä kaikkemme täyttääksemme sinun pyhän ja todellisen tahtosi Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta.

E: Herra, armahda meitä
K: Kristus, armahda meitä.
K: Herra, armahda meitä

K: Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi niin maan päällä kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Päätösrukous

E: Jumala, meidän Isämme, sinä iloitset aina, kun saat ilmoittaa itsesi lapsenmielisille ja sydämeltään nöyrille. Anna meidän siunattua palvelijaasi Fransiskusta seuraten pitää tämän maailman viisautta hulluutena, niin ettemme haluaisi tietää mistään muusta kuin Jeesuksesta Kristuksesta, ei muusta kuin ristiinnaulitusta Kristuksesta, hänestä, joka elää ja hallitsee Sinun ja Pyhän Hengen kanssa iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

K: Sinun rakkautesi, Herra, hehkuva ja suloinen kuin hunaja, temmatkoon mielemme irti kaikesta joka on taivaan alla, niin että kuolisimme rakkaudesta sinuun niin kuin sinä olet halunnut kuolla rakkaudesta meidän rakkauteemme. Sytyttäköön Jumala meissä oman rakkautensa tulen. Hän siunatkoon meitä, varjelkoon meidät kaikelta pahalta ja saattakoon meidät iankaikkiseen elämään.

E: Kiittäkäämme Herraa, Jumalaamme.
K: Jumalan olkoon kiitos ja kunnia. Aamen.

Veli Leolle annettu siunaus.

E: Annan teille sen siunauksen, jonka pyhä Fransiskus antoi veli Leolle, matkakumppanilleen:

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Sisareni ja veljeni, Herra siunatkoon teitä. Aamen.