31.10 Martti Luther

Print Friendly, PDF & Email

Augsburgin tunnustus: ”Me voimme julkisesti muistaa pyhiä, jotta oppisimme kukin kutsumuksemme mukaisesti seuraamaan heidän uskoaan ja hyviä tekojaan.”

Martti Luther syntyi 10. marraskuuta 1483 Eislebenissä ja kuoli 18. helmikuuta 1546 Eislebenissä. Hän oli saksalainen pappi ja teologi, jonka opetukset käynnistivät uskonpuhdistuksen katolisessa kirkossa ja johtivat protestanttisen luterilaisen kirkkokunnan syntymiseen. Hänen raamatunkäännöksensä ja muu kirjoitustyönsä kehittivät saksan kirjakieltä, ja hän oli tunnettu myös aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana. Luther oli myös hyvin musikaalinen; hän sepitti itse useita sävelmiä, joista tunnetuin on protestanttisissa kirkoissa tunnettu koraali Jumala ompi linnamme. [1]

Pyhäinpäivän aattona, 31. lokakuuta 1517, augustinolaisluostarin munkki ja Wittenbergin yliopiston professori Martti Luther kiinnitti Linnankirkon oveen 95 teesiä, joissa arvosteltiin katolisen kirkon anekauppaa. Lutherin suureksi yllätykseksi teesien naulaamisesta alkoi tapahtumien vyöry, reformaation ”alkuräjähdys”.

Teesit ja Lutherin myöhemmät opetukset johtivat katolisen kirkon hajaannukseen ja protestanttisten kirkkojen syntyyn.

500-vuotispäivän kunniaksi olen (Juhani Forsberg on teologian tohtori ja ekumeniikan dosentti (emer.) Helsingin yliopistosta. Hän väitteli Lutherin teologiasta.) kääntänyt teesit uudelleen suomeksi. Aiemmat käännökset ovat vanhentuneita ja osittain virheellisiä. [2]

1. Kun Herramme ja Mestarimme Jeesus Kristus sanoi: ”Tehkää parannus” jne. (Mt 4:17), hän tahtoi, että uskovien koko elämän tulisi olla parannusta.

16. Helvetin, kiirastulen ja taivaan välillä on ilmeisesti sama ero kuin epätoivolla, epätoivoon joutumisen pelolla ja pelastusvarmuudella keskenään on.

27. Ne saarnaavat pelkkää ihmisoppia, jotka sanovat: ”Kun raha kilahtaa arkkuun, niin sielu livahtaa kiirastulesta karkuun”.

28. Varmaa on, että voitonhimo ja ahneus voivat lisääntyä, kun raha arkkuun kilahtaa, mutta kuullaanko kirkon esirukoukset, se on yksin Jumalan hallussa.

43. Kristityille on opetettava, että antaminen köyhille ja lainaaminen tarvitseville on parempaa kuin aneiden ostaminen.

45. Kristityille on opetettava, että se, joka nähdessään puutteenalaisen ei anna hänelle apuaan vaan sen sijasta panee rahansa aneeseen, ei hanki paavin anetta vaan Jumalan vihastumisen.

46. Kristityille on opetettava, että se, jolla ei ole omaisuutta yltäkylläisesti, on velvollinen huolehtimaan perheestään ja kodistaan eikä suinkaan tuhlattava rahaansa aneeseen.

62. Kirkon todellinen aarre on Jumalan kunnian ja armon kaikkein pyhin evankeliumi.

94. Kristittyjä tulee kehottaa seuraamaan Herraansa Kristusta läpi rangaistuksen, kuoleman ja helvetin.

95. ja siten enemmän luottamaan siihen, että he pääsevät taivaaseen monien ahdistusten kuin varman rauhan kautta (Apt. 14:22). [2]

[1] https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Luther

[2] https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005425926.html